Спасиха пациентка с две огромни кисти и перитонит


д-р Стамен Стаменов
Специалистите от поповската болница отстраниха две огромни кисти от яйчниците на 40-годишна пациентка. Двете образувания са с диаметър по около 20 см. и причинили усложнения.

Ръководител на хирургичния екип е д-р Стамен Стаменов. Той разказва, че в практиката си правил много операции на кисти, но подобен случай има за първи път.

„Особеното в тази ситуация е, че едната от кистите се усуква. При това положение няма как да се снабдява с кислород и некротизира. Започва да кърви, което води до перитонит. Досега такъв случай не съм имал” – казва д-р Стаменов.

Пациентката е приета по спешност, а операцията приключила за около час във филиала на болницата в Търговище. Жената се възстановява добре и вече е изписана за домашно лечение.

„Редовно правим операции за отстраняване на кисти. Не може да се посочи само една причина за появата им. Затова е добре жените, особено с напредването на възрастта, да правят редовни профилактични прегледи. Това е превенция и срещу сериозни заболявания” – съветва д-р Стаменов.

Коментари

Популярни публикации