Има тенденция за увеличаване на алергиите


През последните години се забелязва тенденция, която сочи повишаване на целогодишните алергии. Това сподели д-р Мариела Обретенова, специалист по кожни и венерически болести в МЦ Солигена.

„Докато преди се открояваха основно алергиите през пролетния или есенния сезон, сега числото на целогодишно протичащите алергични промени се покачва. Заедно с това се забелязва, че засегнати са и пациенти в по-млада възраст” – каза д-р Обретенова. Тя обясни, че алергиите са индивидуални реакции на организма срещу вещества, които приема за чужди. Обикновено се проявяват със силен сърбеж, обриви по кожата хрема и сълзене от очите. Лечението протича много сложно, защото първо трябва да се установи какъв е алергена. След това да се отстрани и да се премине към терапия, която понякога трае дълго.

Причината за увеличаването на алергиите д-р Обретенова открива в начина на живот. „Мисля, че, до голяма степен, урбанизацията способства за тези състояния – замърсеният въздух, храната с оцветители и консерванти, както и различните мазила, които не са с лечебна цел” – казва лекарят.

Тя препоръчва да се избягват храните с консерванти и различните продукти за лице и тяло. Д-р Обретенова смята още, че родителите е добре хранят децата с колкото се може по-изчистени продукти. „Зная, че в съвременния забързан живот това е трудно, но е добре да се има предвид” – допълни тя и посъветва да не се подценяват дори и дребните обриви по кожата, а да се търси консултация с лекар.

Коментари

Популярни публикации