Хирурзите в поповската болница спасиха 14-годишно момче

Отделенията по хирургия и ортопедия към
МБАЛ - Попово в Търговище
Хирурзите в поповската болница спасиха 14 - годишно момче с много тежък абцес. Пациентът е от Разград и дълго време страдал от силни болки в областта на корема. Първоначално с родителите му потърсили помощ в спешния център на разградската болница, където го прегледали и изписали лекарства срещу вирусна инфекция. 

Симптомите, обаче не отшумели и момчето продължавало да страда и поддържа висока температура. Повече от седмица по-късно потърсили хирурга д-р Николай Колев*, който констатирал, че става въпрос за възпаление на апендикса. Наложило се спешна операция, а когато направили разреза лекарите останали смаяни от онова, което видели.

Оказало се, че момчето развило периапендикулярен абсцес и перитонит.

„Това е един много голям абсцес, който се е получил в следствие на разпад на апендикса. От там са засегнати и съседни органи. Операцията продължи повече от два часа докато изчистим всичко” – обясни хирургът. Според него ако не се бяха взели своевременни мерки е можело да се стигне до най-тежкия изход. „Не знам с колко време е разполагал пациентът, но нещата бяха наистина много тежки. Може би сме успели да се включим в крайната фаза на обратимия вариант” – допълни лекарят.

Според него такива тежки състояния при съвременните условия не трябва да се срещат. „Вече 30 години съм лекар и чак толкова запуснат случай не съм срещал” – каза д-р Колев. Според него не може да се търси вина в лекарите от спешния център, защото те констатират нещо и решават краткотраен симптом. Самият пациент, обаче се държал „мъжки” и не издавал, че има някакво неразположение. „Той е спортист и има силен характер. Дори сега, когато е в болницата, в много тежък следоперативен период не се оплаква, а на въпроса: Как си? Винаги отговаря с „Добре”. Това при положение, че е след много тежка операция и катетър” – разказа д-р Колев. Според него е похвално това, че момчето не е искало да тревожи близките си, но препоръча на хората да не правят като него и да не пренебрегват симптомите, защото се стига до подобни тежки състояния.
Сега пациентът се възстановява добре и скоро ще го изпишат за домашно лечение.

*Д-р Николай Колев преглежда на кабинет в Разград, но работи и в отделението по хирургия към МБАЛ Попово в търговищкия филиал.

Коментари

Популярни публикации