Един от най-модерните колоноскопи работи в поповската болница



Един от най-новите и ефективни апарати за колоноскопски изследвания вече е на разположение за пациентите в МБАЛ – Попово. Ръководството на лечебното заведение представи новата апаратура на специално събитие и запозна личните лекари от региона с възможностите й. 

Система е с марката OLYMPUS и вече се използва в отделенията по хирургия и ортопедия, във филиала на лечебното заведение в Търговище. 

Апаратът притежава видеопроцесор с вграден LED светлинен източник. Kъм този процесор се включва необходимият за конкретното изследване видеоендоскоп, който има вградена видеокамера с висока резолюция (HD). Oбразът се извежда в реално време на монитор.

д-р Стефанов
Гстроентерологът д-р Станимир Стефанов обясни, че най-малките кръвоносни съдове и мукозни структури се визуализират с изключителна точност в наблюдаваната област, което прави много точна диагностиката на заболяванията на стомашно-чревния тракт. Системата позволява и цифрово увеличение на образа само с едно натискане на бутона, което дава възможност да се видят детайлно по-малки образувания, без да се губи от качеството на изображението. „Това несъмнено е един от най-модерните апарати в страната” – коментира специалистът. 


В допълнение на това, апаратът разполага с технология за тясно-лентово вълново изобразяване. С нея ясно се визуализират субмукозно разположените кръвоносни съдове, което помага на специалистите при диференциацията между доброкачествени, предракови и ракови образувания. 

Това е само един от новите апарати в болницата” – поясни директорът на лечебното заведение Йовчо Яков и допълни: „От лятото при нас работи и ултразвуков нож, който получихме като дарение. Успяваме, да се справим благодарение на разбирането от страна на ръководството на Община Попово и моделът с филиал на лечебното заведение, който се оказва икономически успешен”. 

Яков каза, че в началото на следващата година вероятно ще успеят да закупят още апаратура, която ще повиши допълнително качеството на медицинските услуги и ще разшири спектъра им.

Коментари

Популярни публикации