В Търговище оперират кръстни връзки по нов метод


Операция на кръстни връзки на коляното по нов метод правят в отделението по ортопедия към поповската болница. Филиалът на лечебното заведение в Търговище разполага с най-модерната ендоскопска апаратура, която позволява операцията да се извърши по възможно най-щадящия за пациента начин. 

Д-р Венцислав Тимушев, който е от клиниката на проф. Шойлев в София обясни, че по метода за възстановяването на кръстните връзки на коляното се използват две сухожилия. Те се взимат от мускули на пациента по време на операцията. 

„Този метод е много по-малко инвазивен, има по-малко болка и като цяло възстановяването минава по-добре” – обясни д-р Тимушев. Той допълни, че пациентите започват раздвижване още на следващия ден след операцията. До две седмици след това премахват шината, която обездвижва крака. „До 30-тия ден след интервенцията пациентът трябва да може да може извършва сгъвания в коляното” – допълни лекарят, който оперира и в Търговище в сътрудничество с д-р Тихомир Папуров. 

Системата, с която работят в отделението е с марката OLYMPUS и според специалистите е най-добрата в света към момента. Апаратът притежава видеопроцесор с вграден LED светлинен източник. Kъм този процесор се включва необходимият за конкретното изследване видеоендоскоп, който има вградена видеокамера с висока резолюция (HD). Oбразът се извежда в реално време на монитор.

Коментари

Популярни публикации