В Търговище лекуват дискова херния и мигрена за 15 минути

 

Операции от нов тип за лечение на сериозни ортопедични заболявания започват в търговищкия филиал на МБАЛ – Попово. В отделението по ортопедия и травматология вече ще могат да се правят специфични операции при минимален дискомфорт за пациента.

Това означава, че в рамките само на 15 минути и с местна упойка, хора страдащи от заболявания като дискова херния или мигрена, могат трайно да преодолеят болката. Операциите прави д-р Димитър Кочев от болница „Св. Ана” във Варна, в сътрудничество с д-р Тихомир Папуров.

„Интервенцията е със съвсем малък разрез и цялата процедура трае около 15 минути. След това пациентът може да се прибере у дома без болка” – сподели д-р Кочев. Той обясни, че методът се нарича криоаналгезия и се прави със специален апарат. „Казано по-точно се замразява сетивната част на нерва и по този начин болката изчезва” – допълни той. Според лекаря ефектът е дълготраен и е твърде вероятно оплакванията да не се появят повече.  

Роля за позитивния ефект от процедурата има и специалния апарат последно поколение Cryo-S Painless. Това е криохирургичен уред, цялостно окомплектован с криохирургични сонди и игли, както и вграден невростимулатор. Той разполага и със системи за безопасност, комуникация с чип между основното устройство и сондата, гласова комуникация, както и автоматично конфигуриране на необходимите настройки за работа.

Д-р Кочев поясни още, че методът за лечение се прилага успешно при неврологични заболявания, болкови синдроми, ортопедични и травматични болки, постоперативни болки, болки, вследствие на онкологични заболявания.

Операцията може да се прави с направление от личния лекар или друг специалист. Пациентите обаче ще трябва да закупуват специалните консумативи за апарата, които са на стойност 600 лв. и не се покриват от Здравната каса.

Към момента д-р Кочев идва в Търговище само за операции, но се обмисля вариант и да има определени дни за прегледи в МЦ „Солигена”.

Коментари

Популярни публикации