Новите отделения на МБАЛ-Попово водят до положителен икономически резултат


Да се разкрие филиал на една болница в друг град може да се окаже и печеливш ход. И далновидното решение на поповския общински съвет показа, че това е така. След разкриването на три отделения на МБАЛ – Попово в Търговище се оказа, че те водят до положителен икономически резултат. Освен това разкриването на филиала, познат като „Солигена” подобрява показателите на областната здравна карта. Плюсовете за лечебното заведение в Попово се допълват и от факта, че повишените приходи създават условия за развиването на базата в бялото градче.

Обществените брожения и неясноти около функционирането на здравното заведение доведоха до редица въпроси. Обществото с основание се пита дали е редно една болница да има филиал в друг град и доколко това спомага за подобряването на здравните услуги. Разбира се, най-добрият вариант е отделенията по хирургия, ортопедия и травматология и интензивно лечение да са в сградата на общинската болница, но това към момента не е възможно по няколко причини.

Първата е, че няма достатъчно квалифицирани специалисти. За да съществува дадено отделение се изисква броят им да е минимум четири. Лекарите трябва и да са достатъчно квалифицирани. Това отпраща и към другата пречка. Тя се крие под термина „ниво на компетентност”. Първото е най-ниско, а най-високо – третото. Въпросът е, че не може да съществуват отделения по хирургия и ортопедия ако няма реанимация от минимум второ ниво на компетентност. В поповската болница доскоро това не беше възможно. С разкриването на филиала в Търговище обаче се създадоха предпоставки за привличане на специалисти от други градове. Заедно с материалната база и апаратурата те формират необходимото ниво и позволяват разкриването на другите отделения. Ако отделенията бяха в Попово възможността да намерят необходимия брой лекари пада, заради по-големите разстояния и разходи.

В този контекст е важно да се отбележи, че в отделенията на поповската болница пациентите могат да се възползват от услугите на някои известни специалисти. Лекарите с научни степени като доцент или професор си позволяват да оперират на места, където могат да разчитат на добри екипи, извоювали доверието им. Това се налага заради това, че даден специалист идва в лечебното заведение, за да извърши определена манипулация. Последващото наблюдение и лечение следва да е в ръцете на местен екип. Работата с именити лекари се налага поради много причини, но една от тях е повишаване на квалификацията на местните кадри. В същото време никой учен няма да заложи името си и да работи със специалисти, на които не може да разчита.

Именно това е един от големите плюсове на отделенията към поповската болница, които обществото все още припознава с името „Солигена”.
Колкото и да е неприятен фактът, че здравеопазването е бизнес, който се подчинява и на законите на конкуренцията също е неотменим. Отделенията на МБАЛ – Попово в „Солигена”, покриват критериите на пациентите за битови условия. Това от своя страна превръща лечебното заведение в предпочитано за много хора, включително и за такива от други региони на страната. Твърдението се покрива от данните на здравната инспекция, които сочат, че най-много хора от други области предпочитат лечение в хирургията и ортопедията на поповската болница и филиала й в Търговище. Изборът на пациентите, съответно носи по-големи приходи в касата, което личи в актуалната счетоводна справка. Тя показва, че средно-месечният обем на приходите е скочил от 85 на 205 хил. лв. Тази база води до възможността МБАЛ – Попово да кандидатства пред НЗОК за увеличаване обхвата и обема на извършваните медицински дейности. На практика – създават се условия за развитие на болницата.

В бъдеще се планира да има безплатен транспорт за хората от Попово, които се нуждаят от хирургично или ортопедично лечение. С разкриването на новите кабинети пациентите в града ще бъдат облекчени и за вторичните прегледи, както и за някои манипулации.

Малко по-мащабен поглед върху нещата показва, че развитието на едно лечебно заведение води ди подобряването на здравната карта в целия регион. Действително филиал на болница е странно явление, но такова се очертава да е бъдещето. А то се подава зад завесата на отрицателен естествен прираст, все по-намаляващ брой пациенти, огромна липса на специалисти и скъпи процедури. В този контекст филиалите може би ще се окажат правилна форма на съществуване в силно-конкурентната среда.

Коментари

  1. Правиха ми операция в това отделение . Нямам думи на благодарност на целия екип на болницата отделение ортопедия начело с доцент доктор Минчев. Чувствам се прекрасно. А за условията в болницата просто нямам думи на възхищение от чистота,спокойствие,денонощно телевизорът ни работеше и то безплатно,по 2-ма в стая.Това ми даде кураж и увереност на моите 70г да се реша на операцията,която е поставяне на изкуствена тазобедрена става. Благодаря на д-рПапуров и д-р Тихомир Папуров,на сестри и санитарки,които денонощно се грижиха ние да сме добре. Бъдете благословени! Вниманието и грижите към мен ще помня докато съм жива! БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!! С уважение Надежда Николова

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации