Д-р Венцислав Тимушев: Много от софийските болници нямат нивото на Солигена


Д-р Венцислав Тимушев е специалист в ендоскопската хирургия, един от последните ученици на спортния травматолог проф. Димитър Шойлев. Д-р Тимушев завършва медицина през 1995 г. Специализира и работи 9 години в болница “Царица Йоанна” - ИСУЛ. От 2004 г. оперира в Специализирана болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина “Проф. Шойлев” в София. Работи активно и с пациенти във филиала на МБАЛ-Попово в Търговище (познат с името Солигена). В интервю специално за нашия блог, д-р Тимушев обяснява повече за травмите на коляното, както и за предимствата при лечението в Търговище.

Д-р Тимушев, с какви травми се занимавате най-често?

По-голяма част от пациентите са хора в активна възраст, млади хора, които имат травматични увреди на мекотъканния състав на коляното. Най-често това са различни по вид травми на кръстните връзки, менискусите, както и увреди в хрущяла на коленната става. Друга част са пациенти с травми на раменната става или глезените.

Какво е предимството на ендоскопската хирургия при тези травми?

На първо място това е минимално инвазивна операция, която дава възможност за бързо възстановяване. Това значи, че е напълно възможно, според вида на травмата, човек да почне да се движи свободно двайсетина дни след интервенцията.

А кои са най-честите травми на  коляното?

По мои наблюдения това е скъсването на предните кръстни връзки. Тя също се лекува артроскопски. Разликата, например, от лечението на скъсания менискус е, че след операцията пациентът трябва да е обездвижен с шина и минимално натоварване може да започне след 12-15 дни. Но това са прецезирани упражнения с рехабилитатор. Едва след 30 ден пациентът може да ходи нормално. Пълното възстановяване идва след шест месеца.

Може ли проблем в друга част на крака да доведе до травма в коляното?

Може да се отрази и това е свързано с нарушаване на биомеханиката на движението. При плоскостъпието например се променя ъгълът на натоварване в таза. Това се отразява на коленните и тазобедрените стави. Ако някой има проблем с тазобедрена става центъра на натоварване също се измества, което натоварва повече коляното и също може да доведе до травма. Като цяло е добре хората да си обръщат внимание на време и да търсят квалифицирани специалисти, които да ги насочват правилно в профилактиката и лечението.

Има ли увеличение на този тип травматизъм?

Определено през годините се увеличават травмите в коленните стави. Прави ми впечатление, че това се случва и при много млади хора. Оперирали сме скъсани връзки и на пациенти под 18 г.

На какво се дължи според Вас?

Не мога да кажа със сигурност. Коментирали сме доста с колеги и е възможно да е от храната. Предполагам, че не приемаме много качествена храна, което по някакъв начин се отразява на здравината на меките структури в тялото. Това обаче не е доказано. Поне на мен не ми е известно да има изследвания в тази посока.

Само оперативно ли може да е лечението на коленната става?

Не е задължително. Но когато има механична увреда, както е при скъсания менискус или кръстните връзки, няма как по друг начин. Хората обикновено се опитват да избягат от хирургичното лечение. Действително човек, ако не е активен спортист, може да продължи да бъде активен с някаква травма, но тя се отразява на ставата като цяло. Проблемът идва от там, че дори да няма кой знае какви натоварвания, ставата започва да се износва. Така може да продължи и години, докато идва един момент, в който започваме да говорим за смяна на ставата. Консервативно може да се лекуват, например хрущялни увреди. Диагностиката обаче трябва да е прецизна. Най-често това става с ядрено-магнитен резонанс, който ни дава ясна представа за меките тъкани в коляното.

Какви рискове крият артроскопските операции за пациентите?

Рисковете са минимални. Например опасността от инфекции, при всяка една интервенция съществува, но с артроскопиите е сведен до един процент. Другият риск, както при всички операции, е от тромбемболия. Затова се прави специална профилактика, за да се намали още повече риска. Общо взето други рискове няма, особено ако операцията е направена от специалист, който е наясно с това, което прави, рискът и от увреждане на съседни структури липсва.   Като цяло случаите на усложнения са много редки. 

Споменахте диагностиката, как трябва да протече тя?

Изключително важно е лекарят да е добре запознат със състоянието на пациента и да направи правилната диагностика, независимо дали ще оперира или не. Ако говорим как е редно да се диагностицират травмите въобще, първата стъпка е прегледа при специалист. Ако лекарят разбира от работата си още по време на прегледа той ще установи за какво става въпрос, но няма как да е сигурен дали се налага операция или може да се приложи консервативно лечение. Затова най-добре е да се направи магнитен резонанс, за да се види какво точно е. Чак тогава, ако е необходимо, може да се направи интервенцията.

Обаче има проблем с резонансите, защото те трябва да се одобряват от здравната каса. Това не забавя ли работата?

Доколкото знам, тук в Търговище, не е чак такъв проблема както е в София. Пациентите, които оперираме с д-р Папуров са минали през такава диагностика. В София е различно. Преглеждам в два кабинета, където се срещам с около 250 пациенти месечно. На някои от тях пиша препоръка за резонанс, който трябва да се одобри от касата и чакаме по два-три месеца.

Има ли предимство лечението в отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ-Попово пред онова в столичните клиники?

Според мен предимството е в удобството и да не се разкарват хората на 320 км. Освен това битовите условия са отлични и не виждам защо трябва да се търсят софийски клиники. От гледна точка на операциите – каквото правим там, същото правим и тук едно към едно. Това хората трябва ясно да го разберат. Освен това филиалът на поповската болница в Търговище е едно много модерно и спокойно място. Много от болниците в София нямат това ниво. Хората не трябва да имат притеснения.

Какво Ви мотивира да идвате в Търговище?

Част от нещата са това, което споменах преди малко. В личен план ми доставя удоволствие да помагам на хората на друго място извън София, защото смятам, че имат право на качествени здравни услуги. А и ендоскопската хирургия ми е страст и щом мога да бъда полезен го правя с удоволствие. От професионална гледна точка за мен е важно да имам доверие в екипа, който ще поеме пациентите след операцията. Тук специалистите, от санитарките до лекарите, са на много добро ниво и оставям пациентите спокоен, че за тях ще се полага качествена грижа.


Коментари

  1. Не бих се подложил пак при него.
    Болницата в Диана бад е много зле. Апаратурата също.
    Не вдига телефона
    Винаги опашка пред кабинета
    Винаги бърза
    Аз съм по зле от както ме оперира.
    Правих второ Ямере след операция и каза че всичко е наред Пълни глупости
    Скъсан минискос
    И
    Изпилване на хрощял не профисонално Ярмаската
    Не него приемам за нормално

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации