Доц. Николай Дончев: При лазерното лечение на разширени вени не се налага престой в болница


Доц. д-р Николай Тодоров Дончев, д.м. е роден през 1977г. Завършва медицина с отличен успех през 2001г. във ВМИ-Пловдив. През 2002 г. започва специализация по Xирургия в МБАЛ „Пловдив”. В периода 2002-2003г. работи в Клиника по Кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив. През 2005г. започва докторантура по „Сърдечно-съдова хирургия” към Медицински Унивеситет-Варна и УМБАЛ „Св. Анна” – Варна. През 2006г. печели субсидия на национален проект на тема „Ендолазерно лечение на разширени вени” от Фонд „Научни Изследвания” към МОН. 

Впоследствие като част от проекта специализира „Ендолуменално лазерно лечение на разширени вени” в „Hospital Sagrat Cor”, Барселона, Испания.  През 2007г. придобива специалност по Хирургия. От 2008г. е ординатор към Клиниката по Съдова Хирургия на УМБАЛ „Св. Анна” – Варна, където работи до 2014г. В началото на 2011г. придобива образователна и научна степен „доктор” по „Сърдечносъдова хирургия” въз основа на защитена дисертация на тема „Ендовенозно лазерно лечение на варикозно разширени вени”.
През същата година придобива втора специалност по Съдова Хирургия. От 2011г. е назначен за асистент по Съдова Хирургия към Медицински Университет-Варна, а от 2013г. е главен асистент.

През 2014г. д-р Дончев започва работа в Клиниката по Съдова хирургия на УМБАЛ „Св. Марина”-Варна, а
от 2016г. е доцент по Съдова хирургия. От февруари т.г. доц. Дончев преглежда и в Медицински център Солигена в Търговище. Член на Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова Хирургия и на Българското Национално Дружество по Флебология. Срещнахме се за кратко интервю по актуални въпроси свързани с неговата специалност.

Доц. Дончев, какви хора могат да се обърнат към съдов хирург за помощ?

Хора със запушени артерии и вени на краката, ръцете, корема или разширени вени. Много е важно да отбележим, че има разлика между запушени артерии и вени. Това са двата сегмента на съдовата хирургия – артериална патология и венозна патология.

Може ли човек сам да разбере, че има запушени артерии?

Не препоръчвам човек сам да се опитва да поставя диагноза. Но ако говорим за симптоматика, която да наведе някого на мисъл да посети специалист, могат да бъдат студените крака. Това е така, защото кръвта не стига до ходилата. Друг симптом могат да са болките при вървене. Ако ходят, ще изминат, например, стотина метра, ще ги заболи мускула (прасеца) и ще трябва да си починат.

Какви могат да са причините за запушване на артериите?

Най-често това са тютюнопушенето и захарния диабет. От такова заболяване по-често страдат мъжете, отколкото жените. Може да се каже, че до менопаузата, дамите са защитени заради половите хормони, които се отделят до този момент. От друга страна, обаче жените са по-предразположени към появата на разширени вени, защото същите хормони разрехавяват венозните стени.

А какви са симптомите при запушени или разширени вени?

При запушените обикновено се подуват краката. Може да се стигне до там, че единия крак да е два пъти по-обемен от другия. При разширените вени диагностиката е лесна – те се забелязват.

Споменахте студените крака. Това непременно означава ли, че даден човек има съдов проблем?

Не бих казал. Имал съм доста случаи, когато идват пациенти с такива оплаквания, но се оказва, че нямат проблем. Всъщност, в голям процент в амбулаторията, ние отхвърляме диагнози. Хората се притесняват с основание, защото заболяванията на съдовете са доста страшни и се лекуват трудно.

Как минава лечението на разширени вени?

Вече има минимално инвазивни методи, които свеждат риска за пациента до минимум, а следоперативен период на практика няма. Научната ми дисертация е на тази тема и мога да бъда доста обстоен в отговора на този въпрос, но ще се постарая да съм кратък. На първо място е важно да отбележим, че при лазерното лечение не се налага престой в болница. Операцията е само с един разрез от 5 мм. и веднага след процедурата човек може да се прибере у дома. Принципът на тази техника е, че се прави фотокоагулация на вената.  Само с един достъп над глезена се вкарва лазерен катетър до слабинната гънка и се наблюдава положението на катетъра  с  ехограф. След това при изваждането на катетъра, с помощта на лазерната енергия увредената вена се изгаря и тя престава да съществува. Вената не се изважда, а остава в тялото като хорда, превръща се в съединителна тъкан

А какво става с кръвотока, който минава по вената?

Вената, която се изгаря отговаря само за десетина процента от венозния отток към сърцето. Останалите деветдесет процента се поемат от дълбоката венозна система. На болната вена клапите не работят и тя само помага да се задържа кръв в крака. Това не са вени, без които крайникът не може да съществува. Кардиохирурзите например, използват такива вени за сърдечни байпаси.

Каква е разликата в ефективността при стандартната операция и тази с лазер?

Когато подготвях дисертацията си, събрах данни, които говореха, че разлика в ефективността на практика няма. Лазерното лечение на разширени вени е по-малко болезнено, с по-малко разрези, по-бързо възстановяване, по-малко хематоми, сведен до минимум риск от инфекция и т.н.

Болезнена ли е процедурата с лазер?

Да кажем, че съвсем няма болка, означава да излъжем, на всеки човек прага на чувствителност към болката е различен. Повечето усещат докосване, дърпане, но болката е търпима.

А крие ли рискове?

При всяка медицинска интервенция съществуват рискове. Дори при операция на апендицит. Ако не се изгори правилната вена съществува риск да се развие дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия. Има описани случаи в света, но те са един-два, на фона на милиони операции. В България няма такъв случай.

А тук, в Солигена и хирургичното отделение към МБАЛ – Попово, ще има ли възможност да се правят такива операции?

Не е невъзможно, всичко е въпрос на разговори с ръководството и на апаратура. В Търговище съм едва за втори път и ще видим как ще се развият нещата. Ще е хубаво да започнем да правим процедурите тук. От краткия ми престой тук мога да кажа, че пациентите от региона са скромни и благодарни, че идват специалисти, които им обръщат внимание.

Коментари

Популярни публикации